TOP
Logo Kystskogbruket

Lenker til fylkeskommunene:

Fylkesmannen
Du er her: Forside/Nyheter/Skandinavias første miljøvennlige trekoker på plass i Harstad

Skandinavias første miljøvennlige trekoker på plass i Harstad

NRK Nordland fortalte den 31. juli at Seteråsen Sag og Høvleri i Harstad er først ute i Skandinavia med italiensk trekokeri for miljøvennlig impregnering av trematerialer.

Denne nyheten ble publisert av: Torgunn Sollid Publisert dato: 05.08.2014

Seteråsen Sag og Høvleri i Harstad har, som de første i Skandinaviainvitstert i vakumkoker for impregneringisbehandling av trematerialer. Prosessen gir impregnerte trematerialer uten bruk av kjemikalier, og er enestående i sitt slag. Sagbruket satser derfor et nasjonalt marked for produktet.

Seteråsen Sag og Høvleri i Harstad har, som de første i Skandinavia, investert i vakumkoker for impregneringsbehandling av trematerialer. Prosessen gir impregnerte trematerialer uten bruk av kjemikalier, og er enestående i sitt slag. Sagbruket satser derfor på et nasjonalt marked for produktet.

"Ja, dette er ikke noe tull", sier en smilende Arild Kulseng-Hansen, eier av Seteråsen Sag og Høvleri. Nyinvesteringa har kosta rundt 2 millioner kroner, og er importert fra Italia. Kostnadsmessig er denne metoden på linje med annen type impregneringsbehandling, og gir et miljøvennlig produkt med gode egenskaper. Kulseng-Hansen regner med å være i gang med produksjonen fra midten av august.

Mannen bak oppfinnelsen Wood Drying Engineering, den italienske Ernesto Pagnozzi, var selv tilstede under monteringen av vidunderet. Han forteller at det så langt kun finnes tolv slike i hele verden; 2 i Italia, 4 i Frankrike, 2 i Portugal, og 1 i henholdsvis Brasil, Chile, Norge og USA.

Den nyutvikla impregneringsmetoden går ut på å varmebehandle trelasten opp til 180 - 220 grader under vakuum. Dette gjør at "treet dør", det vil si at cellene i trefibrene ikke lenger trekker til seg vann. Metoden er miljøvennlig, og foregår helt uten bruk av kjemiske stoffer, men kun ved hjelp av varme og trykk.

Materialene trenger ikke anna etterbehandling, og egner seg godt til utvendig kledning av hus, til terrassebord og anna treverk som utsettes for mye vær og vind. Det kan også erstatte eksotisk treverk som brukes i hagemøbler og lignende. Det finnes derfor et potensielt stort marked for denne typen miljøvennlig impregnert virke.

Kystskogbruket ønsker Seteråsen Sag og Høvleri lykke til i satsinga!

Se hele saken sendinga til NRK Nordland her.