TOP
Logo Kystskogbruket

Lenker til fylkeskommunene:

Fylkesmannen
Du er her: Forside/Nyheter/Mer tømmer med taubane i 2013

Mer tømmer med taubane i 2013

Stormen Dagmar ga også i 2013 arbeid for mange taubanedrifter. Toalt gikk avvirkningen med taubaner opp i forhold til året før, forteller Nils Olaf Kyllo, taubanekonsulent i Kystskogbruket.

Denne nyheten ble publisert av: Torgunn Sollid Publisert dato: 14.05.2014

 

Også i 2013 har taubanedriftene i kystskogbruket vært konsentrert om opprydding etter orkanen Dagmar. Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal har 2/3 av avvirkningen med taubaner i Kystskogfylkene i år. Total avvirkning kom 71.250 m3 (statistikk fra fylkene), litt opp fra året før. I tillegg har noen taubaner arbeidet i Hedmark (3.500 m3) og i Oppland (5.800 m3) slik at totalt fremdrevet tømmer med taubaner i Norge i 2013 er ca 80.500 m3.

Det var to store nyheter taubanefronten i 2013. Owren AS Vingrom fikk ferdigstilt sin nye taubane Owren 350, som ble urfremvist en IUFRO forskerkonferanse med deltagelse fra store deler av verden første uken i juni. Bare 200 meter bortenfor var det også en nyhet. Zöggeler bardunfrie taubane fra Østerrike som firma T. Frivik Taubanedrift AS har kjøpt og satt i drift i Mjøsen BA sitt distrikt.

Det er en del utfordringer knytta til taubanedrift i Norge, forteller Kyllo videre. "Skogeier kan søke om offentling tilskudd for drift av tømmer med taubaner. Men innretningen på disse ordningene gjør det uforutsiigbart for entreprenørene, og vanskelig å satse denne driftsformen.

Owren 350 taubane for løpende bærekabel og fallbane. Foto Nils: Olaf Kyllo

Satsene og størrelsen pengepotten bestemmes år for år, og er forskjellig fra fylke til fylke. Dersom en entreprenør ønsker å satse taubanedrift, vedkommende regne med å flytte mellom fylker. Fordi vi har mange tømmerkjøpere i hvert fylke, og ingen vet når den enkelte kommer til et fylke med en taubane, kan det plutselig være mange taubaner i et fylke som har begrenset med midler avsatt til denne driftsformen. Pengepotten kan være tom midt sommeren, og da er det to alternativer: Enten flytte til et fylke som har penger igjen, eller la taubanen stå. Ikke rart vi har bare utlendinger taubanelagene, som ikke har familie her og kan i prinsippet bo hvor som helst! Men la også det være sagt, de gjør en fantastisk jobb!"
 

Les hele årsrapporten for Kystskogbrukets Taubaneprogram for 2013 her

Zöggeler bardunfri taubane med løpende bærekabel og kvisteaggregat. Foto: Nils Olaf Kyllo